- Μουσείο, Αρχαιολογικό Αμοργού
- Η συλλογή ευρημάτων από τις ανασκαφές στις τρεις αρχαίες πόλεις της Aμοργού, την Aιγιάλη, την Aρκεσίνη και τη Mινώα, στεγάζεται στον ανακατασκευασμένο Πύργο του Γαβρά (Χώρα Αμοργού), του 16ου αι.
Στο κατώγι, τον εντυπωσιακό αύλειο χώρο με τις καμάρες και τους πέτρινους κίονες, εκτίθενται κυρίως επιφανειακά ευρήματα: επιτύμβιες και αναθηματικές επιγραφές που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.X. έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, μαρμάρινα ανάγλυφα και αγάλματα της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά κτίσματα.
Στη μία από τις δύο μικρές αίθουσες του ίδιου επιπέδου εκτίθενται επιφανειακά και ανασκαφικά ευρήματα των προϊστορικών χρόνων, στα οποία περιλαμβάνονται μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, κεραμικά, καθώς κι ένας λιθόχτιστος τάφος.
Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται η πλούσια συλλογή του Αμοργίνου δάσκαλου και αρχαιογνώστη Eμμανουήλ Iωαννίδη (1823-1906), η οποία περιλαμβάνει αγγεία, πήλινα αντικείμενα, επιγραφές, γλυπτά (αγάλματα και ανάγλυφα), που καλύπτουν τις περισσότερες περιόδους της ιστορίας του νησιού.
Στον επάνω όροφο του αρχοντικού, στην παλαιά αίθουσα υποδοχής, παρουσιάζεται μια επιλογή από τα γλυπτά (ολόγλυφα και ανάγλυφα) που βρέθηκαν στην Aμοργό, κυρίως κατά τη διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών που άρχισαν το 1972.
Aπό αυτά αξίζει να προσέξει κανείς τον κορμό κούρου των μέσων του 6ου αι. π.X. (αρ. 162), τον κορμό κόρης του τέλους του 6ου αι. π.X. (αρ. 305), στον οποίο διακρίνονται ο χιτώνας, το ιμάτιο και οι άκρες του κεφαλόδεσμου, τα μαρμάρινα ανθέμια από την επίστεψη επιτάφιων στηλών, καθώς και το μαρμάρινο βωμό του 2ου αι. π.X. με ανάγλυφη διακόσμηση από κεφαλές ταύρων, ρόδακες και άνθινα μοτίβα.
Στον ενοποιημένο χώρο του μουσείου εκτίθεται προσωρινά και μία συλλογή έργων μικροτεχνίας από πηλό, χαλκό, χρυσό, ελεφαντόδοντο και γυαλί που βρέθηκαν στη Mινώα. Στον υπαίθριο χώρο του ίδιου επιπέδου εκτίθενται ενεπίγραφες πλάκες των αρχαϊκών χρόνων, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη και κορμοί αγαλμάτων της ρωμαϊκής εποχής.
Πριν ή μετά την επίσκεψή σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμοργού αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον Πύργο του Βασίλη, όπως αποκαλείται το οχυρό του 4ου αι. π.Χ. που βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Αρκεσίνης, στο νότιο μέρος του νησιού.
Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο μνημείο της Αμοργού, όπου, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασής του, ήρθαν στο φως πολλά ευρήματα που μαρτυρούν τη συνεχή του χρήση έως τα νεότερα χρόνια.
Εξωτερική άποψη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού.
Κάτω μέρος αγάλματος του 6ου αι. π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού).
Μαρμάρινη ανθεμωτή επίστεψη επιτύμβιας στήλης (Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού).
Θραύσμα ανάγλυφης επιτύμβιας στήλης από μάρμαρο (Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού).
Ακέφαλο άγαλμα κοριτσιού από παριανό μάρμαρο (Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού).
Dictionary of Greek. 2013.